Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

6 απλοί τρόποι να βοηθήσετε το παιδί σας να οργανώσει το διάβασμά του.



Στον όρο σχολική μελέτη περιλαμβάνουμε συνήθως την ολοκλήρωση των εργασιών, την  ανάγνωση - μελέτη των μαθημάτων καθώς και την προετοιμασία για κάποιο διαγώνισμα. Συνήθως όμως δεν λαμβάνονται υπόψη εξωσχολικές δραστηριότητες, αθλήματα και οικογενειακές υποχρεώσεις, που επίσης ασκούν πίεση στο πρόγραμμά των μαθητών.

Η στήριξη των γονέων αποτελεί το «κλειδί» που θα βοηθήσει τα παιδιά να επιτύχουν ακαδημαϊκά. Παρακάτω θα βρείτε 6 απλούς τρόπους με τους  οποίους  μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να οργανώσουν το διάβασμά τους.

 

Μοιράστε τα καθήκοντα της ημέρας σε στάδια εργασίας

Βοηθήστε το παιδί σας να χωρίσει τις εργασίες του σε μικρότερες εργασίες, με βήματα απλά. Αυτό θα δείξει στο παιδί ότι κάθε εργασία έχει αρχή, μέση και τέλος, κάτι που μπορεί να το κάνει να την αισθάνεται λιγότερο απαιτητική και αγχωτική.

Διδάξτε στο παιδί ικανότητες διαχείρισης χρόνου

Εμψυχώστε το παιδί σας να γράψει τις εργασίες της ημέρας σε ηλεκτρονικό ημερολόγιο ή ατζέντα ημέρας. Στη συνέχεια βοηθήστε το να υπολογίσει πόσος χρόνος χρειάζεται για τη πραγμάτωσή τους. Μπορεί, επίσης, να το βοηθήσει να έχει γραμμένη την ημερομηνία προθεσμίας της κάθε εργασίας στο πάνω μέρος της σελίδας, έτσι ώστε να έχει την αίσθηση του χρόνου.


Εδραιώστε καθημερινές συνήθειες

Η δημιουργία ενός κανονικού προγράμματος μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να μάθει τι να περιμένει ολόκληρη την ημέρα. Χρησιμοποιήστε χρονοδιαγράμματα, εικόνες, ρολόγια και άλλες στρατηγικές διαχείρισης του χρόνου.

 

Βάλτε χρώμα στο διάβασμα

Αντιστοιχίστε χρώματα για κάθε σχολικό μάθημα. Για παράδειγμα πράσινοι φάκελοι και τετράδια για τα αγγλικά και μπλε για τα μαθηματικά. Προτείνετε στο παιδί σας να χρησιμοποιεί χρωματιστά στυλό για να καταφέρει να μεταβεί από τον ρόλο του μαθητή στο ρόλο του αυτό - ελεγκτή.

 

Βοηθήστε το να δημιουργήσει δικά του βοηθήματα μνήμης.

Δείξτε στο παιδί σας πώς να κωδικοποιεί την πληροφορία που διαβάζει δημιουργώντας στο μυαλό του δικές του φράσεις, τραγούδια, ακρωνύμια ή αντιστοιχώντας το σε κινούμενα σχέδια ή ταινίες. Τέτοιου είδους βοηθήματα μνήμης μένουν για πάντα στο μυαλό μας.

 

Δημιουργήστε στο σπίτι σας ένα συγκεκριμένο χώρο για να διαβάζει το παιδί.

Δημιουργήστε ένα συγκεκριμένο χώρο στο σπίτι όπου το παιδί θα μπορεί να δουλέψει χωρίς να μπορεί κάποιος, ή κάτι, να του διακόψει τη συγκέντρωση του. Ο χώρος αυτός προτείνεται να βρίσκεται κοντά στο χώρο που κάθεστε εσείς, προκειμένου να παρέχεται εύκολα βοήθεια όταν αυτό χρειαστεί.


Όλα τα παραπάνω διδάσκονται στις τάξεις του Brain Me ενώ οι γονείς ενημερώνονται και εκπαιδεύονται από το τμήμα συμβουλευτικής για τους τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί τους στο σπίτι. Παρέχονται εξατομικευμένες οδηγίες και πληροφορίες που συνδέουν τη διαδικασία της μάθησης -για πρώτη φορά- με την διασκέδαση.

 

                                                 

brainme.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ: ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ & ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023  στις 6μμ  θα πραγματοποιηθεί ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ημερίδα για  γονείς  με θέμα "Μαθησιακές Δυσκολίες & Διαφορ...